Luzofoci

Luzofoci

Címvédésre készülnek a világbajnok portugál strandfocisták

2017. április 27. - Latz von W.

nassau_stadium_bahamas.jpg

Öt kontinentális selejtezősorozaton való helytállást és hosszú hónapokon keresztül tartó felkészülést követően tizenhat ország válogatottja utazhatott el a Bahama-szigetek fővárosába, Nassauba, hogy megpróbálja elhódítani a 2017-es FIFA strandlabdarúgó-világbajnokság becses trófeáját. Köztük a címvédő Portugália is.

A sportág szerelmesei keresve sem találhattak volna jobb házigazdát a Bahamáknál, amely nemcsak tiszta, fehér homokos tengerpartjaira és lenyűgöző türkiz vizeire lehet büszke, hanem vendégszerető lakosságára is, amely ráadásul rajong a strandfociért.

Ez utóbbi tényt megerősítette a CONCACAF-zóna kontinensbajnoksága, amelyet februárban ugyancsak Nassauban rendeztek meg nagy sikerrel – de nem a bahamai válogatottéval. A vendéglátó nemzet akkor a negyeddöntőig jutott, végül hatodik helyen zárt. Most, az első karibi régióban megrendezett világbajnokságon, debütáló együttesként szeretnék megmutatni a világnak, hogy ennél többre is képesek és reményeik szerint a hazai homok és fanatikus szurkolóik messze repíthetik őket. Könnyű dolguk biztosan nem lesz, a szintén vb-újonc Ecuador mellett az Afrika-bajnok Szenegál és a korábbi ezüstérmes Svájc lettek melléjük sorsolva az A-csoportba.

2880346_full-lnd.jpg

A B-csoportba került az Ázsia-bajnok Irán, valamint Nigéria, Olaszország és Mexikó. Az irániak játékerejéről mindent elmond, hogy az előző világbajnokságon megverték Spanyolországot, ezzel ki is ejtették őket a csoportkörben, de Brazíliát is rendesen megizzasztották, a negyeddöntőben pedig csak nagy csatában, 5:4-re kaptak ki a későbbi döntős Tahititől. Mexikó második lett a fentebb említett CONCACAF-bajnokságon, a döntőben Panamától kaptak ki.

Attól a Panamától, amely április 28-án a címvédő Portugália ellen mutatkozik be a C-csoport nyitómérkőzésén. Mário Narciso legénysége a torna egyik favoritja, céljuk egyértelmű: megvédeni a két évvel ezelőtt odahaza, Espinhóban megszerzett világbajnoki címüket. Brazília és Oroszország után a portugálok lehetnének a harmadik olyan csapat, amely sikeresen címet véd. Panama és Portugália mellett a dél-amerikai bajnokság második helyezettje, Paraguay, valamint az Ázsia-bajnokság ezüstérmese, az Egyesült Arab Emírségek válogatottja lett még besorolva ebbe a kvartettbe.

2868977_big-lnd.jpg

A világbajnokságok messze legeredményesebb nemzetét, Brazíliát a D-csoportba osztották, a 2015-ös ezüstérmes Tahiti, az európai kvalifikációs tornát megnyerő Lengyelország, és a rendszeres vb-résztvevő Japán mellé. A braziloknak eddig tizenhárom elsőségük van, ebből négyet szereztek azóta, hogy a FIFA 2005-ben átvette a Beach Soccer Worldwide (BSWW) nevű szervezettől a kontrollálás jogát. Legutóbb viszont 2009-ben vihették haza a világkupát, azóta csak egyre rosszabbul szerepelnek: 2011-ben ezüst-, 2013-ban bronzérem jutott a „strand királyainak”, 2015-ben pedig már a legjobb négy közé sem sikerült bejutniuk. Ennél minden bizonnyal többre vágynak...

Meggyőződésem, hogy egy újabb izgalmas, érdekes, remek hangulatú világbajnokságnak nézünk elébe. Részletes meccsbeszámolókat ezúttal sem ígérek, de a Facebookon rövid posztok formájában természetesen végigkövetjük a portugál válogatott útját, ezen a blogon pedig remélhetőleg hamarosan egy újabb világbajnoki címről írhatok bővebben. Força Portugal!

c8brhdjxkaaefbn.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://luzofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr3812459399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása