Luzofoci

Luzofoci

Portóban tényleg nagy kanállal habzsolják a futballt

2018. augusztus 30. - Latz von W.

40183435_301035317349005_1879403338550738944_n.jpg

„Fő az időzítés!” – gondolhatta olvasónk, Kiss Csaba, miután kiderült, történelmi mérkőzésnek volt szemtanúja Portóban, a Sárkány Stadionjában. Igaz, a képet némileg árnyalja, hogy nem a hazai közönség, sokkal inkább a vendégek számára volt jeles nap augusztus huszonötödike.

Amint arról beszámoltam, múlt szombaton történelmet írt a Vitória SC: először aratott győzelmet a Sárkány Stadionjában! A guimarãesiek utoljára 1996-ban diadalmaskodtak az FC Porto otthonában, de még a régi Estádio das Antasban.

A Porto két év után kapott ki hazai pályán megrendezett bajnokin – na, de milyen meccsen! A 62. percben még 2–0-ra vezettek a kék-fehérek, a 88. percben viszont már 3–2-es hátrányban voltak. Sajnos komoly bírói tévedésektől sem volt mentes a meccs, de hogy emlékezetessé vált, az biztos.

Innentől viszont átadom a szót Csabának, helyszíni beszámoló következik!

Előkészületek

„A meccsjegyeket megvettük előre otthon, neten keresztül. 20 € volt darabja. Először fejtörést okozott a klub oldala, de kiderült, hogy amit a Google találatként ad, az a régi oldal és a Porto app alapján jutottunk el a Porto beta oldalára, ahol lehet jegyet venni. Ez sem volt zökkenőmentes, mert sokadjára sikerült a fizetési tranzakció, de jó, hogy nem vártuk meg vele az utazást, mert csütörtökön vagy pénteken jött az app értesítés, hogy minden jegy elkelt. (nevet) Ugye, ez egy kb. 50 000-es stadion, ami az Old Traffordnál jóval kisebb, de én mostanság a Szuszához meg átlag 2000 emberhez szoktam, így lenyűgöző volt.”

40129704_2258116537797899_4180054084490887168_n.jpg

Bejutás a stadionba

„Profi, hogy öt villamosszerű metró is megáll mellette. Ügyesen kezelnek ekkora tömeget és könnyű az oda- és a visszajutás. Meccs előtt másfél órával volt kapunyitás, rengeteg lépcső vezetett a kapuhoz, nem a stadion tövében történik a beléptetés. Ott csak jegyiroda és a múzeum van. Amúgy a létesítményben van edzőterem, meg egy orvosi rendelőszerűség is. A belépés sima volt az előre nyomtatott jegyekkel, motozás meglepő módon nem volt. Belépve még több lépcsőn jutottunk fel.”

„Elég minimalista maga a stadion, régebbinek hat, mint 2003-as, de nagyon tiszta és bolondbiztosan vannak jelölve a kapuk, szektorok, stb. Büfék is akadnak szép számmal, egész korrekt, kb. éttermi árakkal (1,1 € volt egy 0,33-as ásványvíz, 1,85 € egy kóla, alkoholos sört nem árultak), a mosdó is a célnak megfelelő. Meccskezdés előtt bő 80 perccel már a helyünkön voltunk. Kezdésig reklámokat toltak a kivetítőkön, utána zenéltek, meg a helyi macskaszerű sárkány kabala volt a hangulatfelelős. 20:15 körül kijöttek páran melegíteni a hazaiak közül, óriási üdvrivalgás és tapsvihar közepette. Közben láttuk, hogy kint még hömpölyög a »kék-fehér massza«. Kezdésre megtelt a hely, Guimarães-szurkolók is szép számmal képviseltették magukat, dobokkal, zászlókkal, némi piróval. A Porto idén ünnepli fennállása 125. évét, így az erre és a tavalyi bajnoki címre emlékeztető molinók mindvégig a pálya felett lebegtek.”

40219656_613946579000182_884716851559399424_n.jpg

Meccs van!

„A meccs úgy kezdődött, ahogy számítani lehetett rá, nem is volt nagy izgalom a szurkolók arcán, de minden jó megmozdulást tapssal háláltak meg. Alapvetően nagy volt az öröm; még a meccs előtt volt a lisszaboni derbi, amikor vezetést szerzett a Sporting, hangrobbanás volt és az ottani X miatt sem búslakodtak a helyiek – mindenki biztos volt a három pontban. Szóval ennek rendje és módja szerint domináltak a hazaiak, hol kisebb, hol nagyobb helyzetekkel, de a befejezés nem jött össze. Majd a félidő vége előtt bepasszíroztak két gólt, ekkor aztán karneváli hangulat kerekedett a stadionban. Már-már szokás szerint én lemaradtam a második gólról. (nevet) A vendégek reklamáltak egy meg nem adott tizenegyest, még a félidő vége után is a sporin lógott az edzőjük és a másodedző (?), és vehemensen kérte számon.”

„A második félidő nem alakult jól portói szemszögből, mert az összes csere kényszerű volt. Nagyon sokat faultoltak a vendégek, így Brahimi és Aboubakar is kisebb sérülés miatt hagyta el a pályát. Ami pedig nagyobb pech, hogy az előbbi helyére beálló Coronát is le kellett cserélni kb. 20 perc után, mert ő is elszenvedett egy komolyabb rúgást. Ezt csak tetézte, hogy a Guimarães szépített egy tizenegyesnek köszönhetően, méghozzá egy egykori Porto-játékos révén (André André – a szerk.), de ekkor még mindenki nyugodtnak tűnt. Dühösek voltak, de bíztak magukban, a szurkolók pedig a csapatban.”

„Érződött azért Brahimi hiánya, nem voltak gördülékenyek a támadások, de mindenkit meglepett, hogy a vendégek kiegyenlítettek egy távoli (18-20 méter lehetett), hosszúra leadott lövéssel a vége előtt negyed órával, húsz perccel. Jött a vendégek harmadik cseréje és nem mintha eddig olyan hevesen támadtak volna, de innentől szemmel láthatóan a stabil védekezés és a letámadás jellemezte a játékukat. A Porto nagyobbnál nagyobb helyzeteket dolgozott és hagyott ki. Nagyon érett a harmadik gól. Mindenki hitt benne, nagyon lelkes, tüzes hangulattal álltak a csapat mögé. De amikor egy bedobás után az üresen maradt guimarãesi belőtte a harmadikat, némi szórványos füttyszó hallatszott, a vendégszurkolók ünneplése mellett néma csendben nézett maga elé közel ötvenezer Porto-szurkoló. Döbbenetes volt, ilyet még sosem éltem át.”

„Mikor majdnem jött a negyedik guimarãesi »gombóc« is, azok, akik nem távoztak még dühösen (nem voltak sokan), egy emberként biztatták tovább a csapatot, aminek kellett öt perc mire kitisztult a bevitt »ütés« után és nagyon megnyomták a végét. Az öt perces hosszabbításban is rúghattak volna kettőt: pár méterről fölé lőttek, majd egy kapufát is, az abból kipattanót pedig kicsivel kapu mellé. Mintha el lettek volna átkozva, a hazaiak vereséget szenvedtek. Döbbent arcok... A végére már mi is eléggé belelovaltuk magunkat a dologba, így bár úgymond semleges szurkolóként egy fordulatos, sokgólos találkozót láttunk, mégis jobban örültünk volna, ha a hazaiak győznek. A meccsre vezető úton tartó metrón skandálás, éneklés néma hazaúttá silányult, nem gyakran tapasztalhat ilyesmit az Estádio do Dragão közönsége.”

„Kifelé szintén simán kijutottunk, és mintegy 40 perccel később már a szállásunkon voltunk. A semmiből jött vereség ellenére is inkább csendes, szomorú, vagy dühös, csalódott drukerekkel találkoztunk, rengeteg családdal, de nem volt balhé, borogatás, mindenki tudomásul vette a történteket.”

40122531_1837308429691528_59415383571955712_n.jpg

Nem foci. Futebol...

„Itt tényleg nagy kanállal habzsolják a futballt! Már csütörtök este a szombati lisszaboni derbi esélyeit tárgyalták hat (!) csatornán élőben. Külföldi focit ma (vasárnap) láttunk először a tévében (Juve–Lazio és Wolves–Man City összefoglalókat), de amúgy csak a hazai foci, futsal, strandfoci foglalkoztatja őket. És látszólag nem közhelyeket puffogtatnak, mert az egyik csatornán azt taglalták, hogy esélyesebbnek tartják a Sportingot a győzelemre. Ami majdnem bejött, a végeredményeket tekintve.”

 

A bejegyzésben felhasznált összes képet és videót (a meccs összefoglalóját leszámítva) Kiss Csaba bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet értük!

A bejegyzés trackback címe:

https://luzofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr114210757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latz von W. 2018.09.01. 12:27:41

@Hungarian Geographic: Köszi, elolvastam! Nagyon érdekes kaland lehetett a te kirándulásod is, a Fehér Miklós emlékét a mai napig övező kinti szeretet pedig megható.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.09.01. 14:05:19

Őszintén szólva szégyenlem magam, hogy ilyen felületesen írtam erről a közel két hetemről. Az írásom messze nem adja át pl azokat a pillanatokat, amikor a szállásadóm elvitt Bragaból Guimaeresbe, ahol első dolgunk volt elmenni abba a stadionba ahol ez a tragédia történt. És a srác meg csak mesélt, csak mesélt arról, hogy ő és a többi szurkoló hogyan élte át azokat a szőrnyű perceket a helyszínen... Vagy amikor a Bragában az írásomban említett fiatal utánpótlás játékos arról beszélt, hogy ő is olyan jó játékos lesz, mint Fehér Miklós, miközben meggyújtotta az emlékezés mécsesét... Vagy amikor Portóban annak ellenére, hogy minden jegy elkelt, mennyien és milyen sokan követ mozgattak meg, hogy jegyet szerezzenek nekem, hálából, hogy egy kis emlékhelyet csináltam a főbejáratnál.
Még 2004-ben volt szerencsém két Eb meccsre is eljutni, már akkor sikerült bejutnunk a Benfica központjába Fehér Miklósra emlékezve az angol-francia meccset követően... hungariangeographic.blogspot.com/2014/01/eusebio-halhatatlan-legenda.html

Csabyka92 2018.09.03. 07:02:28

@Hungarian Geographic: Köszönöm a linket, óriási a Fehér Mikit övező szeretet és nagyon jó élményekkel gazdagodhattál utadon.
süti beállítások módosítása